Best leuk hè, zo’n persoonlijke mail elke dag, speciaal aan jou gericht?

Ik ken iemand die in een restaurant altijd de naam van de ober of serveerster vraagt. Dan hoef je dus niet ‘ober’ of – nog erger – ‘juffrouw’ te roepen, maar iemands eigen naam. Een gouden tip, vind ik.

Dus als ik ergens kom voor een optreden of als ik op vakantie ben, dan vraag ik – als dat zo uitkomt – de naam van de schoonmaker of van de serveerster. Want zij bepalen mede de sfeer van een bedrijf en maken of je je ergens thuis voelt.

Iemand die je niet kent, toch persoonlijk aanspreken. We zijn het niet gewend. Jammer, want het effect kan heel groot zijn.

Bij een vriendin werd een pakket bezorgd. Dat gebeurt op zich vaker, Maar dit keer riep de bezorger, terwijl hij haar de grote doos aanreikte, vrolijk ‘Ha Isabel, ik heb een pakje voor je’. Haar naam stond op de doos en de bezorger nam de moeite die te lezen en te gebruiken. Juist doordat ze het niet verwachtte, werd ze er meteen vrolijk van.

Er ontstond een gesprek en de bezorger vertelde dat dit soort details zijn dag ook leuker maakte. Hij kreeg tenslotte allemaal aardige reacties terug. Toen Isabel naar zijn naam vroeg, werd hij even verlegen: dat was dan weer niet zo vaak gebeurd. Zo namen ze als oude bekenden afscheid, na een ontmoeting van nog geen minuut.

Dus waarom alleen naar iemands naam vragen als we een klacht hebben? Een ober kan jouw avondje uit eten maken of breken. Door zelf positieve aandacht te geven, wordt de avond alvast leuker.

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Wanneer kreeg jij een glimlach van een persoonlijke aanpak? Bijvoorbeeld een briefje bij een pakketje, een persoonlijke ontvangst of iets waardoor jij je gezien voelde.

Of heb je een ander moment wat hier niet helemaal niets mee maken heeft, maar nog veel mooier is? Voel je vrij die op te schrijven, elk Carlosmomentje is goed!

Deel jouw momentje...


PS: Wat dus niet werkt? Verplicht iemand bij de naam noemen, zoals je wel eens hebt bij telemarketeers die een protocol moeten volgen. Dan sla je de plank mis. Geforceerd of gemeend: je pikt het er feilloos uit.