Worstenbroodjes zijn typisch Brabants. Vooral rond Carnaval zijn ze hier niet aan te slepen. De lekkerste worstenbroodjes zijn met zorg bereid. Dat proef je. Het deeg is dan net wat knapperiger en de worst net iets smaakvoller.

Laatst hoorde ik een verhaal waaruit bleek dat die worstenbroodjes zelfs een enorm verschil kunnen maken en agressie kunnen indammen.

Richard Engelfriet, een collega en vriend van me, vertelde me een verhaal over een instelling voor arrestanten. Mensen die ’s nachts door de politie van hun bed zijn gelicht, komen eerst hier naartoe.

Je kunt je voorstellen dat de mensen die daar binnenkomen niet bepaald staan te juichen. Boosheid, stress, frustratie en woede zorgen voor heel veel geweldsaccidenten. Daar waren twee oplossingen voor: iemand plat spuiten met kalmerend middel of in de isoleercel laten afkoelen. Beide werden veel gebruikt.

Tot een medewerker het anders aanpakte. Er werd iemand binnengebracht die flink over de flos was. De medewerker keek hem vriendelijk aan en vroeg met een Brabants accent: ‘Luste gij misschien een worstenbroodje?’

Het resultaat van dat simpele zinnetje was ongelofelijk. De arrestant keek hem in eerste instantie niet-begrijpend aan, maar de medewerkers vervolgde: “Ik kan me voorstellen dat je honger hebt, het zal wel spannend en onzeker zijn. Dus zullen we even samen met een worstenbroodje aan tafel zitten, dan kan jij even bijkomen en je vragen stellen.”

Die aanpak keerde het tij. Mensen reageerden rustiger en meer open. En het aantal geweldsincidenten nam met 70% af. Een mooi voorbeeld van anders durven denken en je in de ander verplaatsen.

Oprecht begrip tonen voor emoties werkt trouwens ook heel goed bij klagende klanten. Of bij boze buurmannen, klagende kinderen en pesterige pubers. Bij wie eigenlijk niet? ☺

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Heb jij weleens iemand 180 graden zien draaien door een beetje oprechte aandacht? Of ken je een ander voorbeeld van anders durven denken? Deel ‘m hier. Dank je wel!

Deel jouw momentje...