Laatst was ik bij een bijeenkomst waar ze het hadden over kartrekkers: de mensen die meteen enthousiast ‘ja’ roepen als er vrijwilligers nodig zijn. Ook als het om minder gewilde klusjes gaat.

Meestal zijn dat dezelfde mensen. Superfijn dat ze willen meehelpen natuurlijk. Maar met nog meer, nieuwe, handjes is de klus nog sneller geklaard.

Bij Stichting Klean, die zich inzet om de plastic zwerfvuil terug te dringen, bedachten ze een originele oplossing waarbij ze anderen inspireren om ook mee te doen. En die beleven er nog plezier aan ook.

Er was een tijd dat het steeds lastiger werd om vrijwilligers te vinden. ‘Ik ga toch niet andermans troep opruimen’, was de reactie. ‘Laat ze het lekker zelf doen’.

De miljarden kilo’s aan plastic zwerfafval worden grotendeels veroorzaakt door mensen die één zakje of flesje laten vallen en denken ‘ach, die ene maakt niets uit’.

Wat nou, dachten ze bij Klean, als op de eerste lentedag iedereen in plaats van weggooien, een stuk zwerfafval opruimt? Als een soort grote schoonmaak die niemand moeite kost. .

De kartrekkers spraken voorbijgangers positief aan: “Mag ik u uitnodigen een stukje plastic op te rapen?”. En zo waren er in plaats van vijf mensen mensen ineens vijfduizend aan de slag. De kartrekkers hoefden niet harder te werken en bereikten toch meer.

Om nog meer mensen te bereiken en het ook meteen leuker te maken, kwamen ze met de Zwerfie: je raapt niet alleen zwerfvuil op, maar je maakt ook meteen een selfie. En die post je met #zwerfie. De Zwerfie ging viral via social media.

Het werd niet alleen normaal, maar zelfs leuk om mee te doen. Er werd veel meer opgeruimd dan normaal. Zo creëerden ze een positief moment én bereikten meer met minder inspanning.

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Wanneer ben jij een kartrekker? Waar zet jij je graag voor in? Of waarvan wil je graag kartrekker zijn? Deel het met ons, misschien heb jij wel de nieuwe #Zwerfie!

Deel jouw momentje...