Omdat ik een hoge dwarslaesie heb, komt er elke dag iemand van de zorg langs. Die helpt me met douchen en aankleden. Maar nu moet er ook nog eens elke drie tot zes maanden iemand langs komen die controleert of ik mijn matras nog nodig heb. Want stel je voor dat ik opeens geen matras meer nodig zou hebben…

In de zorg, maar ook daarbuiten, timmeren we alles dicht met regeltjes, protocollen en verboden. Zo proberen we uit alle macht fouten te vermijden, risico’s te verkleinen en fraude te voorkomen. Maar dat is vaak helemaal niet nodig, als je je verplaatst in een ander. Soms is dat heel makkelijk.

Na een optreden laatst, sprak ik een man die me vertelde over de loophulp die hij voor zijn bejaarde moeder had geprobeerd te regelen. Zo’n ding dat je echt niet voor je lol aanschaft (want niet sexy, niet hip, niet handig) maar waarmee zij nog een klein beetje zelfstandig uit de voeten kon.

Driekwart jaar was hij bezig om die loophulp te regelen. Toen het ding eindelijk arriveerde, was zijn moeder net overleden. Daar word je niet vrolijk van.

Diezelfde man kreeg niet lang daarna een nieuwe functie aangeboden bij de gemeente: hij werd verantwoordelijk voor de toewijzing van hulpmiddelen. Daar stelde hij meteen een nieuwe regel in voor zijn team: als iemand iets aanvraagt wat je anders echt niet zou aanvragen, dan kennen we dat meteen toe. Zonder extra keuring of uitgebreide procedure. Want die kosten alleen maar onnodig veel tijd en geld. En als je gezond bent heb je er tenslotte toch niet aan. Doe geen overbodige dingen.

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Heeft iemand jou wel eens geholpen door van de regels af te wijken? Of welke regel mag van jou worden afgeschaft, waardoor je je werk nog beter kunt doen? Schrijf het hieronder op!

Deel jouw momentje...