Het valt me op dat mensen bij duurzaamheid meteen denken aan ‘inleveren of minder slecht zijn’. Nou wil ik van alles zijn, maar niet minder slecht.

Ik heb de afgelopen jaren iets ontdekt: duurzaamheid is voor mij niet ‘minder slecht zijn’, maar een vorm van bijdragen, van iets creëren. Duurzaamheid staat voor mij voor bijdragen aan een mooiere wereld. Meer natuur, een gezonder klimaat, een prettigere leefomgeving. Ten eerste voor mezelf en uiteindelijk ook voor anderen.

Duurzaamheid is voor mij iets waar ik vrolijk van word. En daardoor iets wat ik echt graag DOE. Wil je weten hoe?

Onze bungalow uit 1968 was niet echt duurzaam gebouwd, maar na een grote verbouwing met heel veel grote en kleinere duurzame ingrepen is ons huis nu zelfs energiepositief geworden. Een gasaansluiting is er niet meer en alle stroom die we nodig hebben, wekken we zelf op. We wekken zelfs zoveel stroom op, dat er nog genoeg is voor extra technische snufjes in de toekomst. Of voor een elektrische auto. We leveren nu dus zelfs groene duurzame stroom terug aan het net. En we wonen heel comfortabel.

Er is niet altijd een grote verbouwing nodig, heel veel kleine stappen samen leiden vaak ongemerkt tot iets groots. Dat geldt ook voor druppels. Een tijdje terug ontdekte ik een waterbesparende douchekop die een echt goeie waterstraal geeft. Ik was zo enthousiast dat ik zelfs tijdelijk waterbesparende-douchekop-leverancier werd. Ik dacht: als ik er zo positief over ben, dan zijn anderen dat vast ook als ze zelf merken hoe goed het werkt. Inmiddels hebben vijftien mensen via mij zo’n douchekop. Hij ging nog net niet viraal. Iedereen mocht hem vrijblijvend proberen. Werkt hij voor jou niet? Dan geef je hem gewoon terug. Zo kwamen ze vanzelf allemaal op de goeie plek.

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Ken jij een mooi product of dienst waarmee je je werk of thuis een beetje mooier of duurzamer maakt? Zet nu meteen de eerste stap en deel hier jouw voorbeeld. En laat het anderen, net als bij de douchekop, vooral ook zien en voelen!

Deel jouw momentje...