Wat geweldig dat je al 29 dagen mee doet! Dat verdient een groot compliment.

Ik ken een basisschool waar ze een Complimentenbal hebben. Een klein, kleurig balletje. Elke dag krijgt een ander kind dat balletje. Heb jij hem, dan geef je die dag aan zoveel mogelijk mensen complimentjes. Maar je mag niet zeggen dat jij de bal hebt. Aan het eind van de dag raden de kinderen wie de complimentenbal heeft. Een soort ‘Wie is de Mol’, maar dan anders.

Mooie manier om kinderen speels te laten voelen wat complimentjes geven en krijgen met je doet.

Als volwassenen kunnen we ook zonder fysiek balletje van elke dag een ‘complimentenbal’ maken. Hoe?

Bij een klant van mij organiseren ze jaarlijks een Complimentendag. Iedereen krijgt drie kaartjes op zijn bureau met de vraag om voor een collega een complimentje op te schrijven en diegene het kaartje te geven. Niet te geloven wat dat doet.

Toch weten heel veel mensen niet zo goed hoe ze zich moeten gedragen als ze een complimentje krijgen. Gewoon, omdat ze het niet gewend zijn. Hoe vaak reageer je niet op een compliment als ‘Goh, mooie trui!’ met ‘Ach, het was maar een uitverkoopje…’ Of je wuift een bedankje of compliment weg: ‘Dat is toch normaal’.

Wijs je een compliment af, dan zeg je in feite tegen de ander: geef maar niet.

Krijg je een compliment? Neem dat dan aan! Voor de onverbeterlijke helpers en reddertjes onder ons: daarmee doe je ook iets voor een ander. Je stelt de ander in staat om iets voor jou te doen. Hoe mooi is dat?

Luister gewoon naar wat de ander zegt, laat het binnenkomen. Je hoeft echt niet meteen een complimentje terug te geven. Je hoeft niet eens iets terug te zeggen. Of misschien alleen een simpel en gemeend ‘dank je wel’.

DE CHALLENGE VAN VANDAAG

Wat is het mooiste compliment dat jij ooit hebt gekregen?
Deel het en laat ons meegenieten ☺

Deel jouw momentje...