Een voorleesuur voor katten in het asiel

Kinderen van 6 tot 13 jaar komen met een boek langs om de asielkatten verhalen voor te lezen. En de impact is groot. De kinderen oefenen met (voor)lezen en de katten krijgen aandacht en contact. Daar ontbreekt het katten in een asiel helaas vaak aan.

Positieve leerprestaties

De ervaring leert dat voorlezen aan katten een positief effect heeft op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de kat na dan. Daarnaast is het erg goed voor asielkatten om regelmatig in aanraking te komen met kinderen. Hun stemmen en het ritmische geluid van voorlezen werkt rustgevend. Het maakt dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen aan een nieuwe thuissituatie. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot. Een bijzonder Carlosmomentje voor zowel kind als kat.

Op verschillende plekken

Inmiddels wordt dit gedaan in dierenasiels in AmersfoortZoetermeer, Beilen en Breda. En bij een asiel in Dordrecht hebben ze een mooie spin-off bedacht, waarbij jongeren met ADHD aan de katten kunnen voorlezen. Voor de jongeren is het kalmerend en de katten gaan zich er veiliger door voelen. Ook weer twee vliegen in één klap!

 

Dit verhaal verscheen eerder op omdenken.nl en nos.nl.

 

6
6

Laat een reactie achter, daar worden we blij van!

Eén reactie op “60b319907b1”

Geef een reactie